Seglarblogg 2018

Gå till Seglarblogg 2017

Gå till: 8/5  15/5  22/5 29/5   5/6  12/6 26/6  31/7  7/8 14/8 21/8 25/8  28/8  4/9

Bilder från seglingarna finns i Galleri.

 

Hamnaköret 2018-09-15

Hej,

Så fick vi genomfört årets sista segling – Hamnaköret. Var lite orolig att även denna sista segling skulle blåsa bort, men icke! 7 båtar till start trots vindar upp emot 12 m/s. Dock skönt att vi slapp regn och att det mojnade lite mot slutet.

Det var äkta folkbåtsväder, och med sänkt SRS, där närmsta konkurrenterna seglade med förhöjd SRS, var det ingen som hann ifatt Chabang med full besättning. På en uppmärksammad 2:a fick vi se Anna 3. Fast i ärlighetens namn vet vi inte riktigt hur det gick till för när vi njöt en pilsner tillsammans efteråt ställde skepparen frågan: ”Var är startlinjen egentligen?”. Hur som helst låter vi det i brist på bevis passera, och hoppas få se Torben med Anna 3 nästa säsong igen. Får väl ta en genomgång på nästa års Kick-Off!

Bakom var det kamp värre mellan Amaranda, Caramba och Toss. Först en tuff kryss ut mot Angöringen dit ordningen var som nämnt. Sen en sträckbog upp till Skärsbådan där Caramba lyckades ta sig förbi Amaranda med Toss bakom. Sen en lång slör ner mot röda farleds pricken utanför Lerberget. Efter Möllegrund pricken hissade Amaranda spinnakern i den hårda vinden, men Toss gick bra och lyckades ta sig förbi Caramba och vände sen strax bakom Amaranda. Tillbaka med kryss upp mot Möllegrund pricken drog Toss sakta ifrån och vände först in mot mål. Det blev ett tät race in mot mål med Toss först jagandes av Ameranda med spinnakern flygande. Alla 3 båtar i mål inom nån minut!

Vi får kanske nämna att en kappsegling mellan så olika båtar som en Folkbåt och en X-37a är svår att få rättvis, och det blir inte alltid bättre av vårt SRSp system – alltså med mer individuella handicap där Amaranda är ”värst” drabbat. Chabang startade 10:30:40 och Follow Me ca 38 minuter senare, 11:08:35. På en segling som beräknats ta, och också gjorde, 1 timme och 45 minuter (för båt med 1,00 i SRS) är detta ju egentligen en omöjlig uppgift. Är det mycket lite vind förlorar Folkbåten, men i mycket vind vinner hon ofta.

I det samlade resultatet för året blev Follow Me vinnare och alltså Klubbmästare 2018. Chabang blev 2:a och Amaranda 3:a. Caramba blev fyra och förpassade Toss med en ynka poäng till femte platsen.

Vi har haft en fantastisk fin säsong, precis som vi har haft en fantastisk fin sommar med mycket sol, värme och fina vindar. Vi genomförde 15 seglingar (Caramba och Toss var med på alla!) och behövde sålunda endast ställa in 2 seglingar. Vi har haft 2 lättvindsseglingar, 8 med mellanvind och 5 med hårdare vindar, där 2 fick ställas in.

Vi har sett totalt 23 olika båtar delta i våra seglingar med ett genomsnitt om 10 deltagare per segling. Det bästa resultatet så långt tillbaka jag minns.

Vi ska passa på att tacka:

– Rolf Nilsson för att alltid tålmodigt stå vid klubbstugan kl 18:00 varje tisdag och välja bana,

– Jonas Larsson för alla tidsberäkningar,

– Lennart Johansson för troget arbete med att alltid uppdatera HBS hemsida efter varje segling,

– HBS styrelse för att backa upp vår aktivitet, och förse oss med korv och pilsner vid avslutningen, och

– tack till alla ni som tagit och gett oss fina bilder från seglingarna.

Och härmed också tack till alla andra och till ni som seglat! Jag har haft kul! Fint för mig att få segla med son och barnbarn och jag hoppas ni också fått många fina minnen från en fantastisk fin segel säsong.

Ser framemot 2019!

Hej då och ha det bra,

Lars Ole

Tilltoppen

Tisdagssegling 2018-09-04

Hej!

Sol och sommar värme – åter en fantastisk fin kväll med en mycket vacker solnedgång i väster. Vi var 11 båtar som drog iväg ut på sjön i svag nordvästlig vind. Bana 1 valdes även om vissa tyckte vi borde välja den lite längre bana 2. Valet baserades på prognos från FCOO som uppdateras varje timme.

Och det var nog tur att vi valde den kortare banan, för vi som var lite längre bak kom aldrig i mål. Det var becksvart och totalt stiltje på slutet och endast 5 båtar tog sig i mål för segel.

Det började annars bra med ca 3 m/s och efter rundning av sparbössan hissade 7 båtar flygande segel. Det blev en tät och spännande rundning av röda pricken vid Lerberget (6an). Det gällde hålla i spinnakern så länge man vågade. Vi lyckades tränga in oss mellan märket och Amaranda (plats för märke) medan Follow Me fick ta ytterkurvan. Så långt såg allt bra ut och eftersom vi visste att strömmen flöt kraftigt norrut längre ut var valet lätt. Ett val alla andra också tycktes göra. Tyvärr hamnade vi i s…vind från Follow Me varför vi gjorde ett slag inåt. Vi tänkte slå tillbaka utåt så snart vi hade fri vind igen, men så tittade vi på Amaranda och tyckte hon gick bra in under land. Vid det här laget borde vi dock lärt att bara för att Amaranda går bra är det långt ifrån givet att det skulle gå lika bra för oss, och nu stod vi i valet och kvalet om vilken väg vi skulle följa. Vi hamnade i mitten, alltså varken ut i medströmmen eller tillräckligt lång in för att fånga lite mer vind. Efter att ha kämpat oss tillbaka upp till Ljungnäsbådan (5an) fann vi oss liggande i stiltje nästan utan styrfart. Frustrerande att se alla båtar ute i väster som fortfarande rörde sig liksom Amaranda innanför och Equinox strax norr om oss.

Av detta kan man kanske lära, att man alltid ska följa den enkla regeln att göra det man vet är rätt, och göra det ordentligt. Ingen vinner kappsegling genom att vela lite hit och ditL!

Velox kom först i mål för andra tisdagen i rad, med Follow Me, Caramba och Amaranda på de följande platser.

Efter målgång blev det svårt för Rolf att reda ut hur det gick längre bak. Det var ju jättemörkt och tog en väldig tid på slutet, så han meddelar att bifogade resultatlista får tas med ett visst förbehåll.

Läget just nu är att Follow Me leder på nog ointagliga 14 poäng, med Chabang och Amaranda på delat andra plats med 22 poäng var. Närmast jagar Caramba på 24 poäng, så bortset från första platsen är det väldigt öppet om det nästa placeringarna.

Vi ska passa på att tacka Filip, som seglar med Mikael ombord på Fanta, för jättefina bilder tagna medan det fortfarande var kvar lite vind och sol. Bilderna med sämre skärpa har jag själv tagit med mobilen. Inte så bra men är man objektet är det kanske ändå kul att se.

Vi ska även rikta ett tack till vår hamnkapten Tobbe som har sett till att vi återigen har en klocka, som alltid visar korrekt tid, i fönstret vid anslagstavlan.

Nu har vi en tisdagssegling kvar och som avslutning Hamnaköret på lördag om en vecka. Bifogar preliminär information. Preliminär därför att vi också ska beräkna tiderna för SRS från 0,70 upp till 0,75. Kommer i nästa utskick, på anslagstavlan och på hemsidan så småningom.

Jag kan inte lova lika bra väder vid resterande seglingar, men tror det kan bli riktigt roliga seglingar. Och tänk på att det snart är slutseglat, så häng med alla ni som gillar att komma ut på sjön!

Lars Ole

Tilltoppen

 

Tisdagssegling 2018-08-28

Hej!

I måndags verkade det verkligen som hösten tagit över ordentligt, så inför gårdagens segling hade jag inte förväntat mig nån större uppslutning. Men vi fick se 11 båtar på sjön!

Vädret var kanske inte det bästa, men vinden var lagom, 5-6 m/s från väst och avtagande och skulle vrida lite söderut i loppet av kvällen. Och så slapp vi regn!

Banan vi valde var på uppmaning eftersom få tydligen gillar ut / in banorna vid västlig vind. Vi har ju inte så många alternativ så då fick det bli 2:an med 1 kryss, 2 halvvindsbogar och så en läns i mål. Det blev en lite väl snabb bana till nackdel för de större båtarna, men trevligt ändå. Tror att alla båtar hade andra båtar runt om sig under hela seglingen, och det känns bra.

Magnus som seglade ensam i sin Velox skar mållinjen som förste båt – grattis till segern! Och Chabang lyckades hålla undan till en fin 2:a, med Caramba, i dag med full besättning, på 3:e plats och Fanta på 4:e plats.

Vi hade besök av Blue Shadow från Lerhamn och Lova (Folkbåt) från Nyhamn. Gurra har ju varit ”fast inventarie” i många år, men för Lova med Ester o Christian var det premier.

Amaranda har tagit en mindre paus, men delar av besättningen (Joel & Ola) förstärkte hos Jonas på Follow Me.

Efter sista rundningen vid Möllegrund fick en del av oss problem med stora fält av flytande sjögräs. Ni vet hur det känns, rodret börar plötsligt vibrera och farten sjunker dramatiskt. Jobbigt och svårt att bli av med så länge man seglar framåtL!

Jag tillåter mig att kommentera lite händelser på banan från gårdagens segling. Det händer tack och lov inte ofta att några allvarliga incidenter inträffar på våra seglingar. Vi har ju med vilje tagit bort stressen vid starten och har endast så kallade jaktstarter. Bakgrunden härför är flera:

– Vi har ett brett fält av olika båtstorlekar – från 27 till 40 fot

– 75 år gamla konstruktioner blandade med 70 och 80 tals båtar upp till super moderna och snabba sportbåtar

– Väldigt olika förutsättningar hos besättningarna – vissa är garvade kappseglare, medan andra är, om inte nybörjare, så inte särskild erfarna med kappsegling

– En del båtar seglar med full besättning, vissa med 2 man ombord och en del seglar sina båtar ensamma.

Av ovanstående torde det naturligt följa att man tar en viss hänsyn till de andra båtarna och undviker att incidenter uppstår, även om man möjligen har, så att säga, rätten på sin sida. Och vi seglar ju inte om VM poäng eller prispengar, men för att det är trevligt att träffas och komma ut på sjön.

Hoppas vi ses riktigt många nästa tisdag, då det lovas fint väder med sol!

Lars Ole

Tilltoppen

Spätterace 2018-08-25

Hej,

Kanske det verkar lite som att hösten börjar ta över efter en fantastisk sommar, och det innebär ju som vanligt att vi får lite mer vind o väder. Dock var gårdagens vind – 7-8 m/s jättebra för segling, och vi var 6 båtar till start. Vid starten kom vinden rakt från Gilleleje så det var dikt bidevind som gällde.

Chabang var först ut och när det var dags för siste båt ut, Follow Me, syntes endast ett litet vit segel längst ut i horisonten, så hur skulle vi andra kunna hinna ifatt? Men turen var med oss – oturen med Chabang – för efter ca 1 timme vred vinden mer mot syd och vi kunde sätta kurs mot Gilbjerg Hoved (strax väster om Gilleleje). Om vind prognosen hade stämt var det helt rätt tänkt av Chabang, men tyvärr för Lars som seglade ensam, gjorde den ju inte det. Där av kan man lära att det kan vara farligt att segla för långt ut på kanterna. Säkrare då att hålla sig lite närmare mitten och försöka hålla konkurrenterna bakom sig.

När vi passerade Sparbössan på väg ut såg vi att Amaranda gick väldigt högt vilket vi inte förmådde att följa. Dock lyckades vi ta något bättre höjd än Caramba där Lars-Göran kämpade ensam. Sen kom Follow Me och vi förväntade oss att Jonas & Karolin skulle köra om oss i lovart, men icke. Follow Me höll lägre än vi andra, och ”o så bra” tänkte vi. Ett kanske något fåfängt hopp om att vi skulle hinna i mål först. Follow Me körde helt enkelt runt oss alla och när hon slog in mot Gilleleje passerade hon framför oss och in i mål. Amaranda gick i mål strax bakom och mindre än 1 minut efter kom vi i Toss tät följd av Caramba. Spännande in i det sista efter 2 timmars segling.

Follow Me fick undvara gasten Wilhelm som istället passade på att vinna Optimistjolle seglingarna i Lerberget (Kullen Cup). Toss saknade Ester som gick seglings instruktörs kurs i Malmö. Amaranda hade som vanligt full besättning med skeppare Mats med sonen Ola och barnbarnet Joel och som vanligt Rolf som rorsman. Lars-Göran (Caramba) och Lars (Chabang) seglade ensamma i sina båtar och det var nog lite tufft för nåt fika halvägs dit fick de ju inteJ! Catarina i Daphne fick tyvärr problem med rullen och fick gå i hamn för reparation. Kom ut igen i en försenad start, men valde så småningom att bryta seglingen.

Spätteracet brukar locka en hel del båtar där vi ofta ser diverse familjemedlemmar i besättningarna. Tyvärr blev det inte så i år, men att vi hade fint väder i Gilleleje visar Mats’ bilder från kajkanten där vi njuter en öl o spätta i solen. På vägen hem fick vi se massor av tumlare runt båten och fantastiska regnbågar över svenska kusten. Och vi hann alla hem innan regnet för alvar tog fart med rejäla hagelbyar.

På tisdag är det åter segling och det lovas NW 4-6 m/s och avtagande, så hoppas många passar på att segla. Tänk på att om endast en månad böjar båtarna hamna på land och vad är då bättre för vintervilan än att minnas trevliga seglingar i Höganäs!

Lars Ole

Tilltoppen

Tisdagssegling 2018-08-21

Hej,

Årets längsta segling – rent tidsmässigt. Med bifogade resultatlistan skickade Rolf (Amaranda) följande kommentar:

Efter 10 min paddling skar vi mållinjen – 12 min för sent!

Vi var 9 båtar som till en början njöt det fina vädret. Vinden var rätt svag från WNW, men till en början fullt tillräcklig för att vi skulle ta os ut o in 2 gånger på bana 4. Det var dock väldigt chansartad med ständiga vindkantringar – lite mer vind längre ut, men också lite motström. Efter ca 1 timme rundade vi äntligen angörings bojen (3) som 5te båt. För båtar som närmade sig bojen söder ifrån blev det lite besvärligt att runda eftersom vinden knappt räckte till mot den trots allt lilla motström som fanns.

Efter bojen fick vi upp spinnakern för att försöka fånga den svaga vind som var kvar. Fanta ledde länge, men utan spinnaker blev hon mot slutet omseglad. En efter en avbröt seglingen, och på slutet när solen gått ner och det var helt mörkt låg 4 båtar (Amaranda, Follow Me, Fanta och Toss) med tända lanternor kvar och guppade utan vind. När vi så småningom insåg att ledande båt, Amaranda inte skulle hinna in inom max tiden på 2½ timme och därmed ge oss andra en ½ timme extra valde vi järngenuan och gick i hamn. Efter nästan 3 timmars kämpande tyckte vi ändå att vi fått uppleva en fantastisk vacker kväll.

Vi har nu 3 tisdagar, ett Spätterace och ett Hamnakör kvar att segla, och mycket kan hända. Follow Me leder på 20 poäng före Chabang på 25, och därefter 3 båtar inom 4 poäng. Men även båtar här bakom kan fortfarande hinna i fatt de främsta eftersom vi har 5 seglingar kvar men endast räknar de bästa 8 resultaten!  Alltså en uppmaning till alla om att delta i våra sista seglingar!

Vår nästa segling är Spätteracet till Gilleleje på lördag. Som det ser ut nu får vi vind från SW om ca 5-7 m/s enligt FCOO. Men det vet man ju att mycket kan ändras innan lördag. Bifogar tider och detaljer för lördagens segling.

Hoppas vi ses på lördag (spättan redan fångad!),

Lars Ole

Tilltoppen

Tisdagssegling 2018-08-14

Hej alla tisdagsseglare!

Igår fick vi rejält med vind och vågor– ca 10-12 m/s från NW. Tack o lov inget regn eller åska!

Vi var 7, men 6 båtar som startade. Klokt att inte ge sig ut om det inte känns helt säkert. Har inte hört om några missöden, men vår kick gick av strax innan start – stålbult gick rätt av. Som tur var var vi 2 ombord denna kväll så vi kunde ersätta bulten med en tamp och komma iväg med en bra fungerande kick.

Vi seglade bana 3 med tuff kryss upp kring ”Skärsbådan”, där vi sen fick en härlig slör ner till ”Väst Möllegrund”. Efter en något så när kontrollerad gipp fortsatte vi på fin babords slör in i mål.

Det sägs ju att vissa båtar är bra i hårt väder, och andra i lätta vindar. Typiskt gäller att Folkbåt, IF och Luffe går bra i hårt väder och typ NF i lätta vindar. Men en båt som alltid verkar gå bra är Expressen, och även X-37an. Oavsett vindar finns dessa alltid längst fram och vi får nog förmoda att besättningens kunnande trots allt spelar en avgörande roll. Amaranda seglade in endast nån båtlängd före Follow Me och med Toss ytterligare en eller 2 båtlängder bakom. Kanske var det vårt fel att Follow Me inte hann ifatt Amaranda eftersom vi på slören ner mot ”Väst Möllegrund” luffade Follow Me för att hindra henne från att gå om oss i lovart. Sen låg vi strax i aktern på Follow Me stort set hela vägen in och störde hennes vind. Kanske inte så sjyst, men för t…. det är ju kappsegling!

Även Caramba seglade med 2-mans besättning igår, men de är ju erfarna herrar och var inte långt efter som fjärde båt.

Mikael och Filip kämpade bra i Fanta i den hårda vinden – dock inga problem för en IF! Men att segla med genua istället för fock var nog inte helt optimalt, men fick sen reda på att de hade problem med skotpunkten för focken, så valet var enkelt. För ut på sjön ville de ju!

Jag såg inga ”damer” från Lerberget ombord på någon båt, apropå förfrågan från förra tisdagen, men det var kanske inte heller väder för detta. Inte så att det skulle vara några problem för dessa kvinnliga gastar, men kan vara svårt för en liten besättning att överblicka att skola ha med en obekant gast, oavsett kvinna eller man. Vi får kanske se om det vid något tillfälle blir lite mindre blåsigt och därmed mindre stressigt.Tyvärr inga bilder eftersom alla nog hade annat att tänka på denna kväll, men bifogar Rolfs resultatlista från denna superfina kväll.

Vi ses om en vecka – kanske lite mindre vind och fler båtar!

Lars Ole

Tilltoppen

 

Tisdagssegling 2018-08-07

 

Hej!

Åter en super kväll med god vind, sol och värme – på sjön var det ändå bäst!

Vi var 8 segel och åter fick vi njuta av vår vackra kust sett från bana 3. Det blåste en hyfsat sydostlig bris och 2 spinnakers flög på långa undanvinden. Andra hade saxat focken, medan undertecknade som ensam seglare fick kryss-slöra för att hålla en viss fart med vind i focken. EquinoX var tillbaka från semestern och först i mål. Verkade som de hade tränat för fullt under semestern, med bl.a. deltagande i Gotland Runt tävlingen (heter visst något annat idag). Kanske vi så småningom får ta del av deras upplevelser? Magnus tog ett par bilder igår kväll och det tackar vi för.

Som andra båt gick Amaranda i mål och följdes med korta mellanrum av Chabang, Toss och Caramba.

Rolfs resultatlista bifogas, och som ni ser är det tät i toppen med endast 3 poängs skillnad mellan Follow Me på första platsen och Toss på en femte placering sammanlagt. Dock lurars siffror lite eftersom vi endast räknar de 8 bästa seglingarna, och både Follow Me och Chabang har fortfarande en 10-poängs segling som räknas bort nästa tisdag, om dessa båtar deltar, förstås. Och då tar de ett litet skutt uppåt i resultatlistan.

På nästa tisdag hoppas vi få se ytterligare 4 – 5 båtar till start – hemma från semesternJ.

Igår kväll strax innan våra seglingar fick jag samtal från Hans Berg, Lerberget (LerSS). Det rör sig om 10 st flickor/damer som gärna vill lära känna hur det är att delta i våra tisdagsseglingar. Om ni tycker ni kan ställa upp på detta och ta med en extra gast någon tisdags kväll framöver, så skicka ett mejl till Hans på hansottoberg@icloud.com. Vore väl trevligt, och om det dessutom så småningom skulle resultera i fler deltagande båtar på våra tisdagskvällar vore det ju bra!

Ha en bra vecka, och så ses vi på nästa tisdag,

Lars Ole

Tilltoppen

 

Tisdagssegling 2018-07-31

Hej Alla,

Då är vi igång igen, och vi fick en fin segling med vindar vid start kring 8 m/s. Rolf valde bana 3 – vår längsta om ca 8½ sjömil, och det visade sig vara helt rätt eftersom Caramba som första båt gick i mål ca 20:20. Amaranda gick i mål 1½ minut senare, och Toss efter ytterligare 1 minut.

Folkbåtarna (en Nordisk (Chabang) och en IF (Fanta)) verkade utkämpa en tuff kamp med många slag på sista kryssen hem. Chabang drog längsta strået och gick i mål 1 minut före Fanta.

Chabang, för dagen med full besättning, var för övrigt endast 3 minuter bakom Toss.

Endast 2 spinnakrar (Amaranda & Caramba) sågs på den långa undanvinden. Toss avstod eftersom skepparen var ensam – besättningen seglar nordiskt junior mästerskap i Båstad denna vecka.

Vi fick glädjen att hälsa en ny tisdagsseglare välkommen – Nicklas Bergman med Nima! Nu har 21 båtar startat minst 1 tisdagskväll – tänk om vi skulle få uppleva alla segel en och samma kväll. Eller kanske på Spätteracet eller vid Hamnaköret senare på säsongen!

Vi var totalt 7 båtar, och med tanke på att många fortfarande är ute och semester seglar (Follow Me syntes senast på Helgoland ute i Nordsjön!) så får vi vara nöjda.

Vill gärna nämna det här med starttider vilket vissa tycks ha lite svårt för. Ett tips kan vara att kolla upp om någon startar med samma SRSp för då förväntas man ju starta samtidigt. Och har man inte full koll kanske din kollega i andra båten harJ. Vi kontrollerar ju inte när enskilda båtar startar, men det blir ju roligare för alla om alla försöker följa reglerna och startar korrekt.

Som ni säkert har märkt har vi sen sent igår kväll både regn och åska. Ett välkommet omslag – bara det inte varar vid för sommaren är ju långt ifrån slut än – hoppas vi. Och grilla vill vi ju gärna snart igenJ

Ha det bra så ses vi förhoppningsvis nästa tisdag.

Lars Ole

Tilltoppen

Tisdagssegling 2018-06-26

Hej Alla,

Sommarn kom åter, och en bättre avslutning på en fantastisk vårsäsong kunde vi knappast fått: Sol, vind och värme, och så gott om vita segel på sjön. Superfint!

Sune (Selene) fick en överlägsen första placering – grattis till honom och besättning!

Den sydliga vinden som var lovat till kl. ca 20:00 kom redan vid 18:00 tiden och gjorde vi fick en behaglig och snabb segling, och med en nästan (bortset från Selene) simultan målgång för hela fältet. Riktigt roligt att ingen kom på efterkälken vilket vi till dels kan tacka vårt speciella SRSp system för. De flesta har fått sänkt SRS, emedan ett fåtal fått höjt. Expressen Amaranda med Rolf vid rodret kämpar med ett rejält förhöjd SRS, och det är tufft nu när de får undvara Bosse Agardh. Och tråkigt för alla, för nu får vi inga bilderL. Bosse är inte bara en väldigt duktig seglare, men även en super fotograf. Låt oss hoppas han snart är tillbakaJ!

Vi har genomfört 7 av 8 möjliga seglingar denna vår, och 5 båtar har varit med på alla. Vid varje segling har vi sett 2 siffrigt antal deltagare, vilket är superkul! Leder efter dessa 7 seglingar gör Jonas med Follow Me följd av en klunga om 6 båtar som leds av Lars Göran med Caramba. Kan nog bli en spännande höst.

Bifogar resultatlista från Rolf och lite bilder jag fick av Jonas (Follow Me) från seglingen den 12/6. Är inlagda under 2018-05-12.

Vi på HBS önskar alla en underbar sommar och så ses vi igen tisdagen den 31/7,

Lars Ole

Tilltoppen

 

Tisdagssegling 2018-06-12

Hej,

Denna gång får vi nöja oss med att beskriva kvällen som super fin istället för fantastisk, för som Rolf sa: Det var ju lite moln på himlen!

På uppmaning valde Rolf bana 2 som tydligen anses roligare än ut-o-in banan nr 5. Det är alltid svårt när vinden är typ NW, och alltså varken tydligt O-W eller N-S, men vi fick både lite kryss och lite med spinnaker, så helt OK.

Gårdagens resultat från Rolf finns bifogat. Vi fick en snabb segling (10 min snabbare än målsättningen) och med en tät målgång. Vi kom in som 6:a men under 1 min efter Follow Me på en fjärde plats. Chabang kom 1:a tät följd av Selene och Caramba. Alla 11 var i mål inom endast få minuter.

Vi har nu avverkat 6 av vårens 8 seglingar och leder gör Jonas (Follow Me) med Micke (Embla), Lars Göran (Caramba) och Lars (Chabang) alla på samma poäng på en andra plats. Men den observante läsaren av gårdagens resultatlista kan konstatera att Chabang har en 10:a, och när den så småningom ersätts med något resultat, 1 – 5, blir det en klar andra plats för Chabang.

Vi har haft 20 olika båtar till start, och det är ovanligt många så här tidigt på säsongen. Vid varje segling har vi haft 2 siffrigt antal båtar, med totalt 75 starter. Vi får nog i hög grad tacka det fina vädret, och bara hoppas att det håller i sig ett tag till. Fast det är klart att nu när sista skoldagen har förvandlats till sommarlov vet man aldrig vad som kan hända.

Åter igen har vi glädjen att välkomna en ny båt, ”2om1” som anmäldes av Åsa. Så vitt vi förstått har båten 3 ägare (kanske döps båten om till ”3om1”?) som kommer att turas om som skeppare, men eftersom rutan ”Rorsman” endast tillåter ett namn valde Rolf av naturliga skäl Åsa, och det får de leva medJ!

Ha en bra vecka och så ses vi tisdagen den 19 juni igen,

Lars Ole

Tilltoppen

Tisdagssegling 2018-06-05

Tyvärr inga bilder idag.

Hej!

Åter en fantastisk kväll, och denna gång med bra Folkbåt/Luffe vindJ. Tyvärr hann vi dock inte riktigt ifatt Chabang, fast nära var det. Och Follow Me och Caramba var hack i häl!

När jag såg vind prognosen för kvällen så tänkte jag att det kanske inte kommer så många eftersom det ju är röd dag idag, men oj – 3 nya båtar, och 15 totalt! Vilken fin syn med alla segel på det blåa havet. Kanske var vi i snitt 3 per båt (ensamma Magnus i Velox drar förstås ner genomsnittet), och sålunda 45 glada seglare.

– Vi önskar välkommen till Nicklas Nielsen (Circe) som kämpade ensam med Olof och Gustav – söner i lättviktsklassen så det var nog ett väldigt tufft jobb med fullt ställ i den rådande vinden.

– Och välkommen till Team Knutsson i Poltana. Vi fick möte på väg upp mot Skärsbådan och Poltana såg ut att gå riktigt bra! Förstår att Mikael har seglad en hel del kappsegling tidigare och nu återupplivar denna underbara sport med sin hustru och deras 2 ungdomar. Roligt när medelåldern sänks. För inte så länge sen var nog genomsnittsåldern på deltagarna 65+!

– Även Torben Brattström hälsas välkommen med Anna 3. Även om Torben har kappseglat lite i yngre dagar har han mest seglat som skeppare på Valkyrien – och det går ju inte jättefortJ. Men det gick bra igår och tror att både Torben och Anna 3 trivdes i den fina vinden.

Tyvärr inga bilder då Bosse inte kunde vara med på Amaranda denna kväll. Mats, skepparen skulle då överta Bosses jobb ombord – men minus foto – och det gick väl bra bortsett från ett brutet (?) revben och en klagan från rorsman Rolf om översegling med 200 m vid Skärsbådan (7:an).

Men bifogade resultatlistan har vi som vanligt fått av Rolf – tack!

Eftersom inga andra rapporter har kommit in avslutas härmed rapportering från gårdagens segling.

Alla önskas en trevlig Flaggans Dag,

Lars Ole

PS Har någon e-post adresser till nytillkomna, så skicka gärna denna vidare med kopia till mig så jag får med de på listan.

Lars Ole Blandford

Tilltoppen

 

Tisdagssegling 2018-05-29

Hej,

Sol, värme och fin vind från öster och så nästan inga vågor. Verkligen toppen segling, men ändå med lite dramatik observerad från Toss:

– En båt fastnade i ett fiskegarn och hade tydliga problem komma loss. Vår godhjärtade styrman föreslog vi skulle segla ner och hjälpa till, men skepparen avslog genast.

– En skeppare fick bommen i huvudet vid en ofrivilig gipp, men den godhjärtade styrmannen lyckades fånga skepparens huvud innan det slog i sargen.

– En del timglas uppenbarades – men skam den som ger sig – hissar man inte, hur lär man sig då?

– Var det nån som fick man över bord? Vi var ju 11 båtar så våra observationer var begränsade, men hör gärna av er om ni har något att berätta. Det är bara att klicka ”svara alla”, och sen skriva!

– Gurra (Blue Shadow) från Lerhamn meddelade i veckan:

Hej

 Blue Shadow kommer tyvärr ej att dyka upp på den norra horisonten för att segla tisdagsegling på troligtvis en längre tid framöver. Hon fick en ett antal tampar i propellern som har krökt axeln och kanske skadad mer. Sydmarin är fulltecknade så jag vet ej när vi kan komma på varv, har även kollat runt på de Koreanska varven. Jag är inte så skämtsam som jag låter men Margareta säger att det bara är materiella saker som har gått sönder och hon har väl rätt (som alltid) men det sitter djupare än så, du vet själv om man skall gå på landbacken när det är kanonväder.

 Hoppas vi syns på böljan den blå snart.

 Gurra

Vi känner med Gurra och önskar ett snabbt tillfrisknande!

Sen fanns en och annan som tyckte att nu hade vi ju precis tragglat in bana 2 så varför detta byte till bana 5? Men Mats’ (Amaranda) val av bana visade sig perfekt för kvällens vindar. Dock observerades 2 båtar (var det fler?) runda fel märke inne vid hamnen, och även om vi är mycket toleranta, är jurys bedömning att ett min. krav är att banan seglas korrekt.

Vi fick lite synpunkter på vårt SRSp system (vilket dock SSF uppmanar till), om att det inte alls främjar antalet deltagare, utan detta endast beror på vädret. Kan mycket väl hända att vederbörande har helt rätt, men tanken med detta är i huvudsak att pressa ihop fältet något och därmed få in så många båtar som möjligt inom en kort tidsram. Hur roligt är det att komma i mål och se hamnen öde och övergiven av alla seglande kompisar? Sen är det ju så att vissa är mycket erfarna, duktiga och med nya segel, medan andra mindre erfarna kanske kämpar med äldre segel och oerfaren besättning. Hursomhelst så har vi vid årets 4 första seglingar haft 49 startande båtar. 2015 var det endast 11, 2016 34 och 2017 27 startande båtar. Men visst, inget slår årets väder så här långt!

Bosse (Amaranda) bytte kameran mot rorkulten (vet inte varför han inte kan multitaskaJ) i Rolfs frånvaro, men Tobbe (vår hamnkapten) tog på sig foto ansvaret, och det tackar vi för! Men Tobbe, var in blyg, kom gärna lite närmareJ! Har bifogat Tobbes e-post som jag hoppas ni kan öppna.

Skeppare på Amaranda Mats har räknat ut gårdagens resultat. Om det var folkbåtsväder eller ej vet jag inte, men Lars (Chabang) såg vi aldrig röken av, så tydligen överlägsen vinnare!

Ha en bra vecka och njut av det fina vädret så länge det vararJ

Lars Ole

Tilltoppen

 

Tisdagssegling 2018-05-22

Hej,

Nu har jag redan använt ordet “fantastisk” om 2 tisdagskvällar i år, men
gårdagen gjorde verkligen skäl för benämningen – fantastisk kväll:
– 14 båtar till start, och varmt välkommen till Bosse Knutsson i sin Dixie
27 (har någon hans e-post adress?)
– Maggan skickar en trevlig bild som visar hela flottan på väg:
cid:163897a4e76e29e73331

– Sol o värme – Ester hade gärna tagit sig ett dopp, men skepparen för
kvällen, Christian krävde disciplin  och koncentration!

– Svaga och skiftande vindar – ja det blev spännande värre och lite
chansartad (man får ju skylla på nåt). Just som vi (och säkert Velox också
strax intill) tyckte vi var i kapp White Lady, Caramba och Amaranda dog
vinden totalt. Båtarna framför oss fortsatte segla, men vi låg absolut
stilla och inte en krusning på sjön runt och bakom oss.

Men det blev en bra träning i spinnaker sättning och koll på vindarna. Ett
tag förde vi spinnaker, medan båtar strax framför kryssade. Och t.o.m. på
olika halsar. Nu sägs det ju att vissa båtar lämpar sig bättre för lätta
vindar, medan andra trivs bättre när det blåser. Kan låta som en dålig
ursäkt, men så är det inte. Vi fick alla stryk av en folkbåt på en segling
ifjor, medan vi under årets första seglingar inte har sett någon folkbåt,
eller Luffe för den del, långt framme i fältet.

Maggan och Bosse skickar fina bilder – tack!!!

Rolf skickar som vanligt resultatet – tack!

Jonas (Follow Me) tog ännu en vinst och båten börjar verkligen ge rättvisa
åt sitt namn.

Nu hinner jag inte mer idag – ska ut på sjön – men vi ses på tisdag den 29
maj med lite mer vind, hoppas vi på TossJ

Lars Ole

Tilltoppen

 

Tisdagssegling 2018-05-15

Övriga bilder finns under Galleri

Hej Alla,

En fantastisk fin kväll – igen. Och åter var vi 12 båtar som trotsade alla andra frestelser som ishockey VM, Bois-HIF, krogen och liknande! Njut av Bosses många fina bilder – Stort tack!

Vinden kom och gick – tror de som startade sist fick en liten fördel av att vinden ökade lite ett tag. Bortsett från det fina vädret och den fina gemenskapen man känner, så kan av kvällens behållning nämnas:

– Kul att se så fort Magnus (Velox) tar sig fram efter att ha kastat både besättning och genakker överbord – väldigt bra seglat!

– Sune (Selene) däremot hade för kvällen full besättning och det gick ju bra.

– Jonas (Follow Me) kom först och fick därmed tillbaka sitt officiella SRS. Men kanske han får se upp för jag tror det väntas många spännande seglingar mot Magnus R (Equinox).

– Och spännande blev det för många – vi hade en härlig spinnaker duell mot André (White Lady) och en spännande målgång där vi jagade Selene o Caramba med spinnakern uppe ända in i mål. Som Ester sa, varför fick vi inte upp den genast efter märket och skepparen då fick krypa till korset och erkänna att han råkat korsa fallen varför focken först fick plockas ner.

Hinner inte mer idag, men ser framemot nästa tisdag!

Lars Ole

Tilltoppen

 

Tisdagssegling 2018-05-08

Hej, och vilken kväll vi fick igår! Sol, värme, laber bris och 12 segel på sjön – en fantastisk kväll för alla vi seglare!
Tidigare om åren har premiären oftast inneburit busväder med mycket vind och regn och därför endast ett par båtar ute, men i år blev vi 12! Bådar gott för resten av säsongen.

Resultatet framgår av bifogade lista från Rolf. Expressen, Amaranda, var som vanligt först i mål, men det var tajt med Follow Me och Caramba bara få båtlängder bakom. Som 5:e båt var Toss endast 1,5 minut efter Amaranda i mål och alla 12 var i mål inom 7-8 minuter. Mycket upplyftande för vårt speciella handicap system. I och med segern lyfts Amarandas SRSp tal upp med ytterligare en hundradel och det är verkligen spännande att se hur länge hon kan hålla oss bakom sig?

Gårdagens segling innebar nytillskott i form av X37:an Equinox seglad av Magnus Runesson, och vi hälsar honom välkommen. Magnus deltog dock i HBS tisdagsseglingar redan på 80-talet, så en erfaren seglare vi nog får se upp med på lite sikt!

Fanta med Mikael Ottermo återvände efter ett års uppehåll, så välkommen även till honom. Och likaså är vi glada för att se Blue Shadow från Lerhamn med Gurra vid rodret på tisdagsseglingarna, även om Gurra igår tvingade oss till att göra ett extra slag in mot mål (dock helt just och enligt reglerna). Hoppas vi får möjlighet att ge tillbaka med samma mynt under säsongens gångJ.

Bosse skickar som vanligt lite bilder, men tror han är lite trött på att vara ensam bidragare – vad tror niJ?

Nu ser vi framemot nästa tisdag, och lite tecken på att vädret håller i sig finns ju hos DMI och SMHI.

Ha en trevlig helg,

Lars Ole

Tilltoppen