Seglarblogg 2019

Gå till Seglarblogg 2017-2018

Klubbseglingar 2019:  7/5, 14/5, 21/5, 28/5, 4/6, 11/6, 18/6, 25/6
30/7, 6/8, 13/8, 20/8, 27/8, 3/9, 10/9
Spätteracet 24/8, Hamnaköret 14/9

 

Klubbsegling 21/5 2019

Hej!

Så fick vi då en riktig lättvindsegling. Tänkte på eftermiddagen att vi kanske skulle bli tvungna ställa in, men så småningom kom lite vind från söder – mottsatt utlovad riktning!

Rolf valde bana 1, vår kortaste bana vid rådande vindriktningar, och vi blev 7 båtar. Olof (Madicken) och Mikael (Fanta) var ensamma ombord, och trots svaga vindar har man alltid fullt upp som ensamseglare.

Det började med mycket svag ostlig vind, men tillräckligt för att Chabang och Fanta kunde pinna iväg i starten. När det var dags för de lite större båtar att starta var vinden nästan obefintlig. Spinnakern hissades tidigt, men vi fick ändå en nästan 3 min. sen start. Säkert lika frustrerande för Follow Me som ju startar sist av alla. Och för Chabang och Fanta som just rundat Sparbössan en jobbig stund när strömmen ett tag förde båtarna norrut fast kursen var sydlig.

Ett tag efter starten låg vi nästan stilla i en mycket svag sydlig halvvind på väg mot Sparbössan, och fick då se Follow Me komma susande i fatt och förbi. En helt surrealistisk situation och gasten Petter ombord på Follow Me bekräftade också vid passagen att det rörde sig om el-motorJ. Så var nog inte fallet, men den höga riggen och en koncentrerad besättning med lite flyt får väl ses som orsak till denna framfart. Efter rundning av Sparbössan försvann Follow Me från fältet. Vi andra kämpade i lätt motvind och motström ner förbi 5:an och rundade efter en del kryssande 6:an. Vi rundade som fjärde båt, men fick snabbt upp spinnakern och lyckades runda Sparbössan som trea. Målgången blev dramatisk där vi lyckades ta oss förbi Amaranda mitt för hamna fyren. Bosse (kvällens fotograf) reste sig då upp och ropade ”det är rorsmans fel”. Om han syftade på deras egen (Rolf) eller på vår (Ester) framgick dock icke. Om Bosse får hänga med nästa tisdag var det nog vår rorsman han syftade på!

När vi har vindar som igår är seglingen mycket osäker och resultatet ovisst och sällan rättvist. Att man som mindre båt får starta mycket tidigare än de större båtarna har man ju ingen större fördel av när man ligger och guppar i stiltje och båtarna bakom kommer med vinden. Det var inga bra vindar för IF och Folkbåt, men Fanta gjorde en efter omständigheterna en mycket bra segling.

När ni läser detta märker ni nog att det mesta beskrivs ur vår synvinkel på Toss. Jag kan ju inte veta hur saker och ting upplevs på andra båtar och därför vill jag uppmana alla att skicka sina tankar och funderingar till mig, eller till alla, så vi kan bredda perspektiven lite. Jag vill också gärna veta om ni har några synpunkter eller förslag som kan förbättra våra gemensamma seglingar. Det kan röra sig om banorna, om vårt respit system eller vad som helst (nästanJ).

Bifogade bilder från Bosse Agardh (välkommen tillbaka!!!) visar ganska bra situationen på sjön igår.

Ha en bra vecka så ses vi nästa tisdag.

Lars Ole

 

Klubbsegling 14/5 2019
Hej Alla Tisdagsseglare!
Nu är vi då igång igen med en ny säsong, och vi startar där vi slapp ifjor
med sol och fina vindar. Vädret var perfekt för första seglingen – lagom av
allting. Dock lite synd att vi endast blev 6 båtar, men det har ju varit
kallt de senaste veckorna så inte alla är klara.

Med 6 båtar till start skulle man kanske förvänta att ca 18 seglare fanns på
sjön, men det var lite tunt med besättningar: Chabang, Selene och Velox
seglades av ensamma skeppare, medan på Follow Me och Fanta hade skepparna
lyckats få med en ensam gast. Ombord på Toss mönstrade rorsman Ester och
segeltrimmare Christian på (jag förpassades till fördäcketJ), så vi var enda
båten med 3 man ombord. Och det behövdes: Ingen ström till motorn så vi fick
segla ut och in i hamnen, karbinhaken till spinnaker skotet lossade och
seglet stod rätt ut i lä – kämpigt att få in igen, ett block till spinnaker
skotet revs sönder, men då tog vi ner seglet.

Men alltså var vi endast 10 man på sjön + Rolf på land. Hoppas på bättre
frammöte nästa gång, och jag vill betona att alla kan vara med oavsett
båttyp och erfarenhet. Själva tävlingsmomentet är kanske viktigt för vissa,
medan bara det att få komma ut på sjön och träffa seglar kompisar är det
viktigaste!!!
Ha en bra vecka så ses vi den 21/5
Lars Ole

Tilltoppen

 


Klubbsegling 7/5 2019

Den ”allmänna” uppfattningen var att det var för kallt, för blåsigt och med utsikt till en ordentlig regnskur som ju också kom vid åtta tiden. Vi var 4 båtar på plats, ett par gastar och tävlingsledare Rolf, och alla var eniga – vi stannar inne!

Vi får hoppas på bättre förhållande nästa tisdagJ.

Hälsningar,

Lars Ole

Tilltoppen