Seglarblogg 2019

Gå till Seglarblogg 2017-2018

Klubbseglingar 2019:  7/5, 14/5. 21/5.28/5, 4/6, 11/6, 18/6, 25/6
30/7, 6/8, 13/8, 20/8, 27/8, 3/9, 10/9
Spätteracet 24/8, Hamnaköret 14/9

Hamnaköret 14/9

Hej,

Sista seglingen blåste tyvärr bort (precis som årets första segling), och det är nu dags att uppsummera årets ”tisdags” säsong:

Vi lyckades genomföra 15 trevliga seglingar av 17 planerade. Samma antal som i fjor

Totalt deltog 16 olika båtar i årets seglingar – 23 i fjor.

6 båtar genomförde 8 eller fler seglingar – 9 i fjor

I genomsnitt deltog 6,5 båtar per segling – 10 i fjor.

Vi genomförde 9 hårdvindsseglingar – 4 i fjor.

 

Vädret var varmare och lugnare i fjor, så vädret är tydligen helt avgörande för antalet deltagare på våra seglingar.

Lars Evaldsson (Chabang) blev årets klubbmästare på 13 poäng med 5 första placeringar – stort grattis! Micke Möller (Lilly) var hack i häl med 14 poäng och 4 första placeringar. Tredjeplatsen tog Jonas Larsson på 19 poäng och 2 vinster.

Flitigast med 15 genomförda seglingar var TOSS, som delade 4:e platsen med Amaranda – båda på 22 poäng.

Eftersom det inte blev seglat något Hamnakör förrättades prisutdelning vid klubbstugan i samband med rorsmansmötet. Ingen kände för att grilla korv och dricka pilsner denna förmiddag, varför tävlingspriserna bestod av det av HBS för dagen inköpta i form av korv, bröd och pilsner.

En del synpunkter på våra banor och starttider framkom före, under och efter prisutdelningen varför vi kommer att kalla till en uppföljande träff någon kväll i klubbstugan om några veckor. Särskild kallelse kommer att skickas ut senare.

Vill passa på att tacka alla för trevlig samvaro under säsongen och ett särskild tack till Rolf Nilsson för allt arbete med val av bana för kvällen och för alla resultatlistor vi tar del av. Rolf finns troget varje tisdagskväll på kajen när vi samlas före segling.

Och tack till Lennart Johansson för alltid att se till att HBS hemsida är uppdaterad med vår information.

Tack för i år och så hoppas vi på en fin säsong 2020!

Lars Ole

 

Klubbsegling 10/9

Hej,

Efter att ha legat i hårdträning hela helgen (SM i Borstahusen) var Lilly hemma igen och sopade banan med alla oss mer vanliga lokala klubbkappseglare. Å andra sidan, hade vi inte funnits, hur kul hade det varit att vinna!

Det blåste bra och som vanligt från väst – alltså bana 6 igen – ut och in 3 gånger. Vi tog in ett rev vilket kanske inte var helt bra, särskilt på undanvinden, men kändes lugnt och säkert. Dock märkte vi tidigt att vi inte riktigt hängde med och att vi inte skulle hinna ifatt våra närmsta konkurrenter – Amaranda och Caramba.

Hur som helst, en fin segling för 6 båtar. Lilly först följd av Caramba, Amaranda, Follow Me, Chabang och sist Toss. Det skilde dock inte många minuter i den hårda vinden och Chabang gled i mål med en halv folkbåts längd före Toss. Sista kryssen ut började det mörkna rejält och lanternorna tändes – på länsen in spanades det en del för att undvika inseglings bojarna. Målgång i absolut mörker.

Ställningen i tabellen visar en ökad spänning inför lördagens avslutande segling – Hamnaköret. Chabang leder fortfarande men nu endast med 1 poäng före Lilly – allt avgörs på lördag. Follow Me är god 3:a med 19 poäng och därefter lika på 22 poäng Amaranda och Toss, strax före Caramba. En mycket spännande avslutning att se fram mot.

Tyvärr är vi ju inte så många seglare ute när det blåser. Typiskt 5-6 bara, med ett genomsnitt för hela säsongen på endast 6,5. Gårdagens 6 startande båtar har alla seglat minst 11 tisdagar. Närmast efter har vi Fanta med 6 seglingar och Selene med 4.

Lågtrycken tycks ha tagit ett fast grepp där det ena avlöser det andra utan nämnvärt uppehåll. Resterna av orkanen Dorian, som så hårt drabbade Bahamas, passerar i dagarna och följs direkt av den lite mindre orkanen Gabrielle. Vi får vara nöjda med att de har avtagit mycket i styrka när de träffar våra farvatten. Men blåser kanske det gör på lördag: FCOO lovar 10-12, SMHI 10 med 15 i byarna och DMI 11 m/s – riktning västlig. Prognosen för gårdagskvällen var ursprungligen för betydligt mer vind än vad vi fick, så kanske vi kan segla på lördag i alla fall !!!

Jag upprepar härmed vår inbjudan till alla seglare (även ni som inte tänkt segla!) att dela en ”korv & pilsner” med oss vid klubbstugan på lördag. Blir det inga seglingar tänder vi grillen kl 11:00, men är vi först på sjön blir det ca kl 13:00. Vill ni inte riskera att bli utan korv, får ni se till att ge besked om ni ev. kommer, och i så fall ca hur många.

Hoppas vi får en fin avslutning och så ses vi på lördag!

Hälsar Lars Ole

Tilltoppen

 

Klubbsegling 3/9

Hej!

Så kom då dagen då jag får ”äta upp” lite av vad jag skrev förra tisdagen: Att Chabangs senaste första platser var lite av en skänk från tävlingsledningens sida. Igår fick vi en relativt lång segling, men det var ändå ingen som hann i fatt Chabang! Grattis till en toppen segling! Det var roligt att se så upprätt Chabang seglades. Vi andra låg ”nästan” vågrätta på kryssen med vatten in över däck. Som Rolf skrev: ”… när en folkbåt gör 11 knop är den svår att hinna ikapp”.Men det var rätt tufft därute med medelvind kring 10-12 m/s, med byar upp mot 17. Det var många muskler som värkte i morse – muskler som inte använts på länge som Rolf sa.

Vi var endast 4 startande båtar: Chabang, Amaranda, Toss och Follow Me, och i mål i nämnd ordning. Lars-Göran med Caramba hade ingen gast för kvällen och valde att stanna i hamn. Nog ett klokt beslut! Micke valde nog att skona Lilly från ev. missöden med tanke på kommande helgs SM-tävlingar i Borstahusen. Nog också ett klokt beslut.

Follow Me fick problem med skothornet på focken – Jonas menade på att gasten borde överväga att sluta träna så ofta på gymmet! Follow Me förlorade mycket av kryssegenskaperna utan fock, så även om det hände på sista kryssen ut valde Jonas att bryta och länsa i hamn. Follow Me var precis på väg att segla om Toss när det hände.

Amarandas fördäcksgast lyckades med samma sak vid ett av spinnakerns skothorn, men det var på sista undanvinden in i mål så spelade ingen roll för placeringen.

Vår rorsman, Ester, tyckte det var tufft och in emellan hårt vid rodret. Sjön på väg ut var jobbig och det blev en del smällar i stäven mot vågorna. Vi loggade mellan 6,5 till 7 knop på kryssen med ett rev i storen, och på väg in med spirad fock kring 9 med 10,5 som högsta och då tjöt vår rorsman högt.

Sammanställningen visar nu med 2 seglingar kvar, att Chabang har intagit en nästa omöjlig ledning att hämta in med endast 13  poäng – därav 5 första platser!  Lilly som ju inte seglade igår ligger 2:a på 17 poäng och Follow Me 3:a på 19 poäng. Ett par spännande seglingar återstår innan vi kan kora årets klubbmästare.

Vi ses på nästa tisdag och hoppas vädret blir bra så fler lockas ut på sjön!

Lars Ole

Tilltoppen

 

Klubbsegling 27/8

Hej!

Nu gjorde vi det igen – valde fel bana till rådande vindar! Toss använde 54 minuter, så klart fattades det 20-25 min enligt våra segeltids beräkningar.

Kan föreställa mig att Follow Me och Lilly är lite upprörda när vi nu stort set för andra tisdagen i rad ”skänker” segern till Chabang som med sitt låga SRS var omöjlig att hämta för de sent startande båtarna. Och det var inte bara Chabang som fick en viss fördel – även Fanta och Caramba kom i mål i god tid före risk för inhämtning. Det ska dock nämnas att kvällens 3 första båtar var ensamseglare!

I övrigt fick vi 7 båtar som startade en superbra kväll med mycket värme (t-shirt), sol, lagom vind, inga vågor – helt enkelt en underbar kväll där vi mötte både säl och tumlare.

Bana 2 valdes, men borde kanske varit 5:an istället. Med 2:an hade vi trott på ca 4-5 m/s rätt så nordligt och att vi skulle hinna segla banan innan vinden vred för mycket åt ost. Nu blev det så att vi kunde segla spinnaker (lite brant) från start ut mot sparbössan, och sen gippa ner mot Lerbergspricken och även då med en brant spinnaker gång. Sen blev det sträckbog upp kring Möllegrund, och in i mål med endast ett litet slag strax innan målgång. Alltså, en väldigt snabbt seglad bana.

Även om vi inte var i närheten av att hinna i fatt de 3 första, fick vi en tuff match mot Amaranda och Lilly. Vid Lerbergspricken blev rundningen lite dramatisk eftersom vi låg så nära varandra. Först runt var Amaranda med Lilly hack i häl och sen Toss. Lilly väger minst men har nog större segelyta än Amaranda och accelererade därför betydligt snabbare runt märket. Båtar har ju liksom ingen broms, så Lilly ”försökte putta undan” Amaranda bakifrån med en mindre kollision som följd. Tror dock inte det blev några skador.

Ovanstående belyser ganska bra svårigheterna med att blanda väldigt olika båttyper i samma tävling. Alla accepterar dock att förhållanden är som de är och visar nödvändig hänsyn.

Vi har nu ett väldigt spännande läge med de 2 första båtarna (Lilly & Chabang) lika på 17 poäng, och med Follow Me på 19 poäng. Därefter är det också tät mellan de 3 följande båtar. Alltså en spännande avslutning med 3 seglingar kvar.

Ha det bra tills nästa tisdag,

Lars Ole

#Tilltoppen

 

Spätteracet 2019

Fler bilder i GALLERI

Hej Alla!

En otroligt fin helg med 2 dagars underbar segling, så inget skrivbords skriveri!

I lördags seglade vi årets Spätterace med 8 startande båtar, och hade glädjen att välkomna Irene & Seved med Bettan (gul Smaragd). De gjorde debut med en fin 3:e plats! Debut gjorde också Inger & Bosse Brantmark. Vi har många gånger försökt att locka med lite motorbåtar för att ta njuta vår gemensamma lunch på kajen i Gilleleje. Fint att vi äntligen fick sällskap, och ett enastående tålamod från Inger & Bosse som fick vänta länge på sin mat!

Starten gick som vanligt kring 10-tiden, men det blev en lite sen lunch. För vår del tog färden till Gilleleje 4 timmar – för vissa lite kortare tid medan andra behövde lite mer tid. En lätt bris från NNW och lite sydgående ström vid starten gjorde att vi fick göra ett slag för att runda Sparbössan. Sen bar det så sakteligen iväg.  Vi passerade Daphne, Caramba, och Fanta. Eller snarare drev vi förbi, för när vi närmade oss mittsunds var det stort sett totalt bleke. Själva blev vi ”omdrivna” av först Lilly och sen av Follow Me. Bettan hann vi aldrig i fatt.

Aldrig har vi sett så mycket tumlare och bland dessa många kalvar. En och annan säl stack också upp huvudet, men någon svärdfisk fick vi inte syn på. Det var så mycket tumlare att vild diskussion utbröt under lunchen, där det tävlades om vem som såg flest. Till slut konstaterade Jonas att det gjorde minsann Follow Me’s besättning (Carolin & Jonas) med över 150 st.!!! Det var hur som helst ett fascinerande skådespel, som fick vår rorsman att släppa rodret (gjorde ingen skillnad, då vi ändå drev), och springa fram i stäven där hon bättre kunde följa tumlarnas flört med vår stäv. Ester sa att hon såg deras ljusa bukar som vände uppåt och att de var så nära att man t.o.m. kunde se deras glada miner när de for förbi. Vi tror det är vi som tittar på dem, men nog är de tumlarna som kollar in oss!

Efter att ha drivit ett tag såg vi att Caramba, som hade gått en lite nordligare kurs, hissade spinnaker. Vi tänkte ”ett desperat försök”, för den lilla vinden vi fick kom snett framifrån. Men efter en tid konstaterade vi att Caramba faktiskt kröp närmare, så efter ett tag for även vår spinnaker till topps, och nästan samtidigt gick den upp på Follow Me. Lilly, som legat och drivit en bit längre fram inne vid kusten, fick så småningom vind i gennakern, varefter hon kunde sega sig i mål som första båt. Follow Me gick om Bettan strax innan mål och sen kom Toss, Caramba, Fanta och Daphe med ensamseglaren Katarina, som avslutade fältet. Folkbåten Chabang gav upp halvvägs och återvände till vår hemmahamn. Fanta (också ensam) vände hem direkt efter målgång.

Väl i mål i Gilleleje samlades vi på kajen för en trevlig stund med spätta & pilsner och som traditionen bjuder, med prisutdelning. Som vanligt var första priset en keramik spätta, med ett litet pris till debutanterna.

Hemfärden gick något lite snabbare, ca 1 tim och 15 min. En underbar fin segling som avslutning på en härlig dag på havet.

Hoppas vi ses imorgon på kvällsseglingen!

Lars Ole

PS Ett par bilder tagna från Lilly och Toss på väg dit och hem. Vi använder mobiler så ingen toppkvalitet.

 

 

Klubbsegling 20/8

Hej!

9 båtar – flest segel så här långt i år! Och bra segling fick vi fast lite

fel blev det ju. Vinden vred för mycket mot väst så kryssen söderut blev

till halvvind och slören norrut likaså. Endast korta sträckan in mot mål

fick vi hissa spinnakern. Så här i backspegeln hade bana 3 passat bättre,

för igår tog det slut alldeles för fort – vi använde ca 50 min från start

till mål och det borde enligt använda starttider ta ca 1 tim och 20 min att

genomföra seglingen.

Kort, men ändå mycket trevlig seglingJ!

Resultat:

De mindre båtarna med tidiga starter gynnades kraftigt. MEN, det jämnar nog

ut sig i längden, för när vinden mojnar och seglingen drar ut på tiden

gynnas de större båtarna.

Och nu har det hänt:

Vi har 2 extrema båtar, en Folkbåt och en Melges 24, i våra seglingar och

dessa har nu tagit över ledningen i kampen om klubbmästerskapet. Båda på 21

poäng.

Dessa båda båtar är extrema åt var sitt håll. Folkbåten har firat 75 års

jubileum och således en mycket gammal design. Bra när det blåser, men

långsam i lätta vindar. Chabang har kommit sist ett flertal gånger och

därmed fått kraftigt sänkt SRSp, och haft “turen” att vinna när endast 5

båtar deltog – och då blir det ju ingen motsvarande höjning av SRSp.

Melges 24 är en såkallad “sportbåt” som flyger fram på undanvindar, med

eller utan genakker, när vinden tutar i. I mellanvindar seglar hon mer som

en “vanlig” båt, fast en snabb sådan med sin låga vikt och stora segelyta.

Nej helt rättvist blir det aldrig. Vårt system med SRSp handicap har i stort

set gynnat alla bortsett från Amaranda och Follow Me. Den senare är nu

tillbaka på sitt ursprungliga mätetal, medan Amaranda fortfarande får slåss

med ett våldsamt högt mätetal. Att vara så duktiga lönar sig alltså inte

alltid, men som Rolf med besättning säger, så är det kul med utmaningen!

Chabang lyckades ta sig i mål först följd av Pims och Lilly. Därefter var

det ett tätt race in i mål mellan 4 båtar, Caramba, Toss, Fanta och Selene.

Caramba gick in med en halv båtlängd före Toss, som passerade mållinjen sida

om sida med Fanta, med Selene staxt efter. Trots allt en lite spännande

avslutning.

Vi har nu 3 tisdagar kvar, ett Spätterace på lördag och som avslutning

Hamnaköret. Utöver resultatlistan bifogas tider och program för lördagens

Spätterace. Något tyder på att det blir mycket lätta vindar så det är nog

starttiderna i vänstra kolumnen som kommer att gälla. För övrigt kan nämnas

att vi fått en förhands anmälan från Inger & Bosse Brantmark, som ju sålt

sin segelbåt och numera tuffar för motor. För att kunna inkludera ett sådant

fartyg i en rättvis kappsegling, kommer vi på rorsmansmötet kl 9:00 på

lördag meddela vilket varvtal på motorn som de maximalt får använda.

Om inte förr, så ses vi på kajen i Gilleleje med spätta och pilsner!

Lars Ole

Tilltoppen

Klubbsegling  13/8

Hej,

Igår var vi 6 båtar till start, och 4 som gick i mål. Förhållanden var tuffa så ingen hade tid att ta några bilderJ! Medelvinden låg runt 10 till 12 m/s med uppemot 17 i vissa byar. Vinden rakt västlig så för 3:e tisdagen i rad fick Rolf välja bana 6.
Men fin segling blev det ändå:
– Som enda båt hissade Amaranda spinnaker och det gick verkligen undan. Som Rolf uttryckte sig ”äntligen fick vi surfa iväg för spinnaker” och vid vissa tillfällen när vi låg nära Amaranda kunde vi höra hoande och glädje rop när båten flög iväg. Tufft, men skickligt seglad. Allt gick bra och först i mål kom hon.

– Lilly skulle haft en pang kväll med massor av surf, men tyvärr skörade gennakern på första undanvinden. Surt, men ingen som sagt att det är billigt att segla. Vi hoppas den går att laga och snart kan hissas igen. Lilly tog sig trots problemen in på en 3:e plats.

– Follow Me fick problem inför sista länsen. Förseglet hade snott sig olyckligt kring förstaget och måste tas ner. Vid den aktuella tidpunkten blåste det enligt Jonas 17 m/s i byarna, och eftersom förseglet måste tas ner när båten ligger i vindögat bärgades storen också för att inte fladdra sönder. Med motorn startat bröts seglingen och Follow Me tuffade in i Hamn.

– Freja fick också bryta seglingen, men det är oklart om något missöde inträffade.

– Caramba och Toss seglade med 2-mans besättningar lite försiktigare och klarade sig utan problem i mål.

Bifogar Rolfs resultatlista. Vi har nu genomfört 10 seglingar, och 6 återstår. Nästa vecka har vi 2 seglingar – tisdag och Spätteracet på lördag. Enligt prognosen går vi mot lite stabilare väder så boka in lördagen den 24/8 för en trevlig tur till Gilleleje!

Vi ses,

Lars Ole

Tilltoppen

 

Klubbsegling  6/8

Fler bilder i GALLERI.

Hej,

Endast 5 båtar till start i går kväll fast vi hade riktigt fint segelväder med ljumma vindar och vacker solnedgång. Om jag inte varit medveten om hur många barn och ungdomar som deltar i klubbarnas seglarskola och kvällsseglingar, skulle jag förutspått seglingens snara undergång! Av gårdagens 5 startande båtar är skepparna på 4 av dessa 70+. Vinnande båt, som också har yngsta besättningen, blev Lilly med Micke vid rodret. Fast varken han eller övrig besättning är ju egentligen ungdom längre, utan snarare ”medelålders” gubbar. Endast ombord på Amaranda och Toss hittar vi enstaka riktiga ungdomar.

Nåja, kanske är det fortfarande semestern som ställer till det lite för vår deltagarstatistik, så som den envise optimisten hoppas vi på ett ökande antal segel framöver.

På Toss fick vi med besättning igår och det var ju trevligt, även om jag degraderades till fördäcksgast. Men det är roligt det med, även om kvällens rorsman filosoferade lite över hur han skulle manövrera om gubben nu skulle välja att dratta överbord fån fördäcket. Inte för att han frågade, men för sannolikheten för min räddning sa jag: Ta inte ner seglen och starta inte mortorn – segla undan en liten bit så du kan komma tillbaka från lä och lägga dig i vindögat sidan om hen överbord – se till att gasten hela tiden håller ett öga på hen som ska räddas – kasta en lina och fäll ner badstegen. Det senare förutsätter dock att hen är vid fullt medvetande och i rimligt god form. Skulle vara trevligt och säkert lärorikt att höra vad ni andra tycker och tänker om ”man-över-bord” situationer. Och har ni några egna erfarenheter så dela gärna med er!

Det blev en spännande segling. Först ut var Chabang som alla jagade. Frågan var om någon skulle hinna ifatt och förbi innan målgång – förra tisdagen lyckades ju ingen! Vinden var frisk vid starten, men mojnade så sakta mot slutet av seglingen. Dock var det fortfarande rimlig god vind på sista länsen in mot mål, där först Lilly tog sig förbi Chabang och sen lyckades även Amaranda ta sig förbi och blev 2:a. De 3 första båtar i mål var väldigt nära varandra, och lite längre bak utkämpade Caramba och Toss en kamp om 4:e platsen.

Ha en bra vecka så hoppas jag vi ses nästa tisdag!

Lars Ole

PS Ester tyckte det var en fin kväll och kul att kolla Lillys framfart när hon gick om Amaranda, så hon tog ett par bilder med mobilen.

Tilltoppen

 

Klubbsegling 30/7

Hej igen!

Nu är vi igång igen, och med en flygande start på höst sejouren. Min mätare
pendlade mellan 9 och 10 med upp till 12-13 i byarna. Inte för att jag som
ensam ombord fick mycket tid över att kolla, men en enkel blick då och då
hann jag med.
Vi var 5 båtar till start och med stort sett rakt ostlig vind valde Rolf
bana 6 – ett logiskt val med tanke på vinden.
Det var rätt byigt och Amaranda och Lily som hissade flygande segel fick nog
uppleva en och annan broach. Hörde rop och tjoande snett bakom och såg då
Amaranda med spinnakern luta våldsamt åt lovart. Det såg hotfullt ut, men de
tog sig ur det, och gick sen inte lika lågt, utan lite mer slör.

3 båtar hade full besättning: Amaranda, Lilly och Chabang. I Caramba jobbade
2 man och i Toss en ensam man – vilt kämpande. I Chabang verkade allt helt
normalt – kryssande nästan upprätt – toppen väder för en folkbåt. Lily for
fram på undanvindarna, men hann ändå inte riktigt i fatt Chabang, som var
först i mål. Caramba seglade fort och blev god 3:a. Kryssmärket tog hon
första gången på fel sida, men eftersom ingen fördel uppnåddes och Caramba
dessutom gjorde en 360 vändning innan målgång friades hon.

Seglar man ensam tar allt lite längre tid, och i synnerhet i en båt med
backstag, som måste släppas och sättas an igen vid varje slag. Focken måste
skotas in ordentligt på den nya bogen, storen skotas ut och in i takt med
vindbyarna, och så måste ju båten styras. Är man ensam ska man undvika
närkamper, för med väldigt byig vind skär båten ibland upp och det kan vara
svårt att falla av snabbt, om så skulle behövas. Allt gick dock väl och jag
tyckte det var väldigt kul, även om jag saknade mina gastar! Vill nämna att
besättningen på en Luffe 37 enligt ursprungliga klassregler kräver 5 mans
besättning, och visst hade 5 x 90 kilo på relingen gjort en viss skillnad
igår!
Även om vi fick väldigt fin segling i går, hoppas jag på lite lugnare och
varmare väder framöver så att vi kan få se fler segel på sjön.

Hälsningar,
Lars Ole

Tilltoppen

 

Klubbsegling 25/6

Se Galleri för ytterligare bilder.

Hej!

Känns kanske lite tjatigt att upprepa att vi fick ett fantastisk fin seglingskväll i går – men det gjorde vi alltså, igen! 8 båtar, fin vind, sol och värme. Kolla bifogade fina bilder från Bosse Agardh (Amaranda).

Och hur gick då seglingen: Jo, inget att skryta om hemma för oss, men ett par förhållande ska nämnas:

 

  • Imponerande fart i X-37’orna när de körde över hela fältet. Snabbast på alla bogar. Follow Me först och Equinox 2:a.
  • Chabang fin 3:a och hämtad strax innan målgång. Tror det fina resultatet till dels berodde på att Lars spirade focken på den långa undanvinden. Det kräver ju lite extra när man seglar ensam!
  • Lilly, som jag förstår Mickes Melges har döpts till, gick riktigt bra. Tar alltid lite tid att lära känna en ny båt, men det verkar som Micke börjar hitta rätt!
  • Ny Express, Freja, med skeppare Per Lindberg som vi är glada hälsa välkommen till Höganäs. Per berättade att han och besättning brukade veckosegla i Helsingborg, men att dessa tyvärr hade dött ut. Alltså inte besättningen, utan seglingarnaJ. Ska bli roligt att följa Per under hösten när han lärt lite mer om våra banor och farvattnen vi seglar i här.
  • Amaranda fick ge sig mot Lilly strax innan målgång och kom 5:a, men som Bosse sa: Svårt att koncentrera sig på segling när man ska fota så mycket. Tyckte nog det gick bra ändå, och vi andra tackar för alla fina bilder.

Vi har nu genomfört 7 seglingar, och 9 återstår. Nu tar vi ”semester” och hoppas att båt-tvätten blivit klar innan nästa segling, för som Christian vid rodret förtvivlad utbröt: Vad är det som händer, vi fattas en halv knops fart! Jag trimmade seglen det bästa jag lärt, men fick till slut skylla på ingen bottenfärg och ingen båt-tvätt! Vågar inte be hamnkaptenen hissa upp Toss än, för tänk om botten fortfarande är helt ren! Vissa kommentarer vill man ju helst slippa nu när Tobbe är en alvarlig konkurrent.

Nu hinner jag inte skriva mer. Som far, morfar, farfar och make är det mycket man måste och just nu gäller det lite skjutsning, lagning 3 cyklar, lite nya skåp ska upp, och jo så var det ju det här med underhåll på huset, gräsklippning och så ska vi grilla fisk i kväll för barn och barnbarn. Tur man har att pyssla med.

En fin sommar till er alla så ses vi igen den 30 juli!

Lars Ole

TILLTOPPEN

 

Klubbsegling 18/6

Fler bilder finns i fotogalleriet

Hej!

Igår fick vi fin vind pendlande mellan 7 – 9 m/s från syd-syd-ost. Vinden var varm och behaglig och med nästan inga vågor så upplevdes hela seglingen väldigt behaglig.

Vi var tyvärr endast 6 båtar som seglade långa banan upp kring Skärsbådan. Halvvind ut till Sparbössan och sen kryss ner till Ljungnäsbådan för att sedan länsa norrut mot Skärsbådan. Sen kryss upp till Möllegrund och sträckning för bidevind in i mål. På den långa länsen norrut hissade 3 båtar spinnaker – Amaranda, Equinox och Follow Me. Micke i Melges, som ju seglar med gennaker, fick ”kryss-slöra” – längre väg och ingen fördel utan planing. Toss spirade focken, men blev omseglad av Amaranda med spinnaker. Lars var ensam i Chabang och det är jobbigt med en så pass lång läns utan att kunna spira focken. Dessutom på en Folkbåt hade nog en så där 90 kilo för om förstaget gjort underverk! Bortset från Chabang och Toss (2 mand) hade övriga båtar full besättning.

Trots så pass lång segling blev målgången tät och spännande med endast få minuter mellan första och sista båt. Equinox tog sin andra seger (enda båt med 2 segrar så här långt) på endast 2 starter – bra utdelning! Men segern var inte överlägsen då Toss och Amaranda var hack i häl med Follow Me nån båtlängd bakom.

Så här långt stämmer våra starttids beräkningar ganska bra och våra individuella handicap – SRSp – ger mer spännande seglingar. En del besättningar är tveklöst bättre och mer rutinerade än andra. En del båtar har nya segel medan andra seglar med sina 10-12 år gamla segel. Det blir aldrig helt rättvist, men jag tror alla har lite roligare när det blir lite mer jämna och därmed spännande avslutningar.

Vi har nu endast 1 segling kvar innan sommaruppehållet, så vi hoppas få se lite fler båtar till start. Det finns ca 20 båtar i Höganäs som någon eller några gånger per säsong seglar med på tisdagarna, så med fint väder hoppas vi att fler vill ut på sjön på nästa tisdag.

Hur som helst önskar vi en fin Midsommars helg!

/Lars Ole

Tilltoppen

 

Klubbsegling 11/6

Hej,

Lite konstiga vindar igår – för “vissa” en tuff utmaning. Men en fin kväll

blev det och 8 båtar till start.

Det blåste bra i början av seglingen och Chabang stack iväg i bra folkbåts

vind, och vi konstaterade att Lars nästan lyckades fulborda första varvet

innan vi andra kom igång. Sen mojnade det och vinden vred så vi stort set

fick halvvind både ut till och in från 2:an. Innan seglingen pratade jag

lite med Tobbe som för kvällen skulle gasta för Micke i sin Melges, och han

bad oss då lägga en bana med endast slörar. Det kan ju kanske löna sig att

stå på god fot med hamnkaptenen, men vi lyckades inte helt, eftersom det

blev ren kryss sista benet in i mål.

Men Micke-Melges lyckades sånär fånga Chabang, som dock höll undan med någon

minut till godo. Follow Me tog 3:e platsen (besättning förstärkt med duktig

jolleseglare), Caramba 4:e båt och 5:e platsen blev en tät strid mellan

Amaranda och Pims. Den förra lite handikappad av ett spinnaker fall som av

någon mystisk orsak glömde seglet när den hissades?! Vi som observerade

händelsen var övertygade om att minsta gasten strax skulle hissas upp i

masten, men inget sånt hände. Kanske han klokt nog vägradeJ!

Bana 6 är egentligen ganska enkel: 3 gånger ut till Möllegrund pricken,

2:an, och in till målgångspricken, 1:an. Dock, på banan ingår även 4:an och

8:an som måste passeras rätt – ut ska man ha båda om babord och på vägen in

om styrbord. Inte alla verkar ha detta helt klart för sig, för åtminstone 2

båtar observerades ta 8:an på fel sida på sista kryssen in. De aktuella

båtarna fick ingen fördel av misstaget, så denna gång ingen åtgärd. Men

kolla banorna ordentligt så vi slipper diskningarJ!

Nästa vecka firar vi midsommar och endast 2 seglingar återstår innan sommar

uppehållet så ni som ännu inte varit med – kom igen och njut av ett par fina

seglingar och kvällar på sjön!!

Vi ses på tisdag,

Lars Ole

Tilltoppen

 

 

Klubbsegling 4/6

Hej,

Nej det var inte Velox så den segern ska jag absolut inte ta ifrån Micke och hans nya Melges-raket! 😀

Om någon undrat vart jag & Velox blivit av så genomförde “vi” One Star Challenge i Danmark föregående helg och seglad tid 23,5tim räckte till en 4:e plats i lilla klassen och 14:e totalt.

Ännu roligare är att Magnus.R & Ecuinox vann stora klassen!

Stundande helg blir det transportsegling för mig & Velox mellan Köge-Lomma för nästa tävling som blir Fyrtorn Two Handed nästkommande helg.

Nästa tisdagssegling för Velox blir därmed tidigast 18/6.

Hälsn/ Magnus.G

 

Hej och oj vad fort det gick! Så fort att Rolf (Amaranda) endast hann se

Magnus (normalt Velox) varför Magnus noterades för en överlägsen seger i

går. Dock, har rättat då det ju handlar om Mickes nya Melges 24 – så grattis

Micke och välkommen tillbaka!

Framöver måste vi nog be nya, eller gamla i nya båtar segla förbi Amaranda

och presentera sig innan start. (Visst gick det fort men kanske “gubbarna”

på Amaranda också börjar få lite problem med synen)

Bortsett från denna utklassning fick vi, 7 båtar, en fin seglingskväll med

nästan obefintlig vind första delen, men när vi skulle kryssa norrut igen

kom det lite vind. Och med en mycket vacker röd sol på väg ner i havet.

Vi på Toss var motorlösa men ivrigt påhejade av bl. a. Follow Me och Caramba

som tyckte det väl borde räcka med segel drogs vi ut i start området av

Follow Me (som dess förinnan drog ut Micke i Melges (får väl kalla båten M&M

tills vi får ett annat namn)). Toss besättning bestod denna kväll av

undertecknande + 2 st prova-på entusiaster – Johanna från Haparanda & Chris

från San Diego. Teorin var det inget fel på men det praktiska var nytt för

dessa gastar. Jag överlät all styrning till Johanna & Chris vilket dom

verkade gilla stort och tror att de snart seglar på egen köl, eller kanske 3

skrov. Vi skulle givetvis seglat spinnaker, men efter vissa inledande

manövrar beslöts att spara denna övning till ett senare tillfälle. Vi fick

segla in för segel (Jonas ringde och erbjöd att hämta in os, men lite

stolthet har man ju kvar), och det gick bra.

Tycker vi är lite få båtar som seglar, men hoppas det blir bättre om vädret

framöver stabiliseras och blir varmare.

 

Ha en trevlig helg så ses vi den 11 juni igen!

Lars Ole

Tilltoppen

 

Klubbsegling 28/5

Hej!

Frisk och snabb segling. 7 gick ut och 6 kom i mål. Lite sjösjuka noterades också i det lite tuffa vädret, men som väl var inga större missöden. För dagen inga ensamseglare, men de flesta båtar med endast 2-mans besättningar. Undantagen Amaranda med 4 ombord och Equinox med 3.

Vindens riktning var så där mittemellan att det inte var givet om vi skulle välja bana 3 eller 6. Valet föll dock på 3:an upp till Skärsbådan (7). Kryss ut till Sparbössan och sen undanvind ner till Ljungnäs pricken (5). Som vanligt hissades spinnaker på Amaranda och då tänkte vi att vi skulle bli ohjälpligt efter, men sträckan var kort innan vi vände norrut för att kryssa upp till Möllegrund (2) och sen vidare till Skärsbådan. ”Tyvärr” kunde vi sträcka utan att behöva slå. Lite trångt blev det vid Skärsbådan mellan Selene, Equinox och Toss. Amaranda och Follow Me strax bakom emedan Caramba vände först lite väl långt före!

Sen blev det åka av och Amaranda ska ha beröm för att åter hissa spinnaker. För det första för att våga hissa (enda sättet att bättra på besättningens förmåga att hantera detta segel), men för det andra för att det är mycket underhållande för övriga seglare att följa dramatiken när det inte alltid går som planerad. Dock, ingen skadegljädje alls utan endast erkännande!

Avslutningen in mot mål blev ett dramatisk uppgör mellan Caramba och Equinox där den senare fick en hel del besvär med att ta sig förbi Caramba som seglade med spirad fock och täckte Equinox så bra att Caramba sånär slunkit förbi mellan fyren och mållinjen. Det sades att endast 1½ meter skiljde vid mållinjen.

Allt som upplevt ombord på TOSS.

Nu hinner jag inte mer idag. Vår rorsman Ester fyller 16 idag och det ska vi fira!

Ha en bra vecka och så hoppas vi att vädret snart blir lite varmare.

Bästa hälsningar,

Lars Ole

Tilltoppen

 

Klubbsegling 21/5 2019

Hej!

Så fick vi då en riktig lättvindsegling. Tänkte på eftermiddagen att vi kanske skulle bli tvungna ställa in, men så småningom kom lite vind från söder – mottsatt utlovad riktning!

Rolf valde bana 1, vår kortaste bana vid rådande vindriktningar, och vi blev 7 båtar. Olof (Madicken) och Mikael (Fanta) var ensamma ombord, och trots svaga vindar har man alltid fullt upp som ensamseglare.

Det började med mycket svag ostlig vind, men tillräckligt för att Chabang och Fanta kunde pinna iväg i starten. När det var dags för de lite större båtar att starta var vinden nästan obefintlig. Spinnakern hissades tidigt, men vi fick ändå en nästan 3 min. sen start. Säkert lika frustrerande för Follow Me som ju startar sist av alla. Och för Chabang och Fanta som just rundat Sparbössan en jobbig stund när strömmen ett tag förde båtarna norrut fast kursen var sydlig.

Ett tag efter starten låg vi nästan stilla i en mycket svag sydlig halvvind på väg mot Sparbössan, och fick då se Follow Me komma susande i fatt och förbi. En helt surrealistisk situation och gasten Petter ombord på Follow Me bekräftade också vid passagen att det rörde sig om el-motorJ. Så var nog inte fallet, men den höga riggen och en koncentrerad besättning med lite flyt får väl ses som orsak till denna framfart. Efter rundning av Sparbössan försvann Follow Me från fältet. Vi andra kämpade i lätt motvind och motström ner förbi 5:an och rundade efter en del kryssande 6:an. Vi rundade som fjärde båt, men fick snabbt upp spinnakern och lyckades runda Sparbössan som trea. Målgången blev dramatisk där vi lyckades ta oss förbi Amaranda mitt för hamna fyren. Bosse (kvällens fotograf) reste sig då upp och ropade ”det är rorsmans fel”. Om han syftade på deras egen (Rolf) eller på vår (Ester) framgick dock icke. Om Bosse får hänga med nästa tisdag var det nog vår rorsman han syftade på!

När vi har vindar som igår är seglingen mycket osäker och resultatet ovisst och sällan rättvist. Att man som mindre båt får starta mycket tidigare än de större båtarna har man ju ingen större fördel av när man ligger och guppar i stiltje och båtarna bakom kommer med vinden. Det var inga bra vindar för IF och Folkbåt, men Fanta gjorde en efter omständigheterna en mycket bra segling.

När ni läser detta märker ni nog att det mesta beskrivs ur vår synvinkel på Toss. Jag kan ju inte veta hur saker och ting upplevs på andra båtar och därför vill jag uppmana alla att skicka sina tankar och funderingar till mig, eller till alla, så vi kan bredda perspektiven lite. Jag vill också gärna veta om ni har några synpunkter eller förslag som kan förbättra våra gemensamma seglingar. Det kan röra sig om banorna, om vårt respit system eller vad som helst (nästanJ).

Bifogade bilder från Bosse Agardh (välkommen tillbaka!!!) visar ganska bra situationen på sjön igår.

Ha en bra vecka så ses vi nästa tisdag.

Lars Ole

Tilltoppen

 

Klubbsegling 14/5 2019
Hej Alla Tisdagsseglare!
Nu är vi då igång igen med en ny säsong, och vi startar där vi slapp ifjor
med sol och fina vindar. Vädret var perfekt för första seglingen – lagom av
allting. Dock lite synd att vi endast blev 6 båtar, men det har ju varit
kallt de senaste veckorna så inte alla är klara.

Med 6 båtar till start skulle man kanske förvänta att ca 18 seglare fanns på
sjön, men det var lite tunt med besättningar: Chabang, Selene och Velox
seglades av ensamma skeppare, medan på Follow Me och Fanta hade skepparna
lyckats få med en ensam gast. Ombord på Toss mönstrade rorsman Ester och
segeltrimmare Christian på (jag förpassades till fördäcketJ), så vi var enda
båten med 3 man ombord. Och det behövdes: Ingen ström till motorn så vi fick
segla ut och in i hamnen, karbinhaken till spinnaker skotet lossade och
seglet stod rätt ut i lä – kämpigt att få in igen, ett block till spinnaker
skotet revs sönder, men då tog vi ner seglet.

Men alltså var vi endast 10 man på sjön + Rolf på land. Hoppas på bättre
frammöte nästa gång, och jag vill betona att alla kan vara med oavsett
båttyp och erfarenhet. Själva tävlingsmomentet är kanske viktigt för vissa,
medan bara det att få komma ut på sjön och träffa seglar kompisar är det
viktigaste!!!
a en bra vecka så ses vi den 21/5
Lars Ole

Tilltoppen

 


Klubbsegling 7/5 2019

Den ”allmänna” uppfattningen var att det var för kallt, för blåsigt och med utsikt till en ordentlig regnskur som ju också kom vid åtta tiden. Vi var 4 båtar på plats, ett par gastar och tävlingsledare Rolf, och alla var eniga – vi stannar inne!

Vi får hoppas på bättre förhållande nästa tisdagJ.

Hälsningar,

Lars Ole

Tilltoppen