Seglarblogg 2021

Gå till Seglarblogg 2017-2018

Gå till Seglarblogg 2019

Gå till Seglarblogg 2020

Klubbseglingar 2021      4/5, 11/5, 18/5, 25/5,1/6, 8/6, 15/6, 22/6, 29/6,

3/8, 10/8, 17/8, 24/8, 28/8, 31/8, 7/9, 14/9, 18/9

KLUBBSEGLING 8/6

Hej,

Bättre än så blir det inte. En perfekt kväll med sol, vind og 10 segel på sjön! Visst, det kunde blåst lite mer och visst kunde vi seglat lite fortare, men hur som helst en kväll att minnas när vintern slår till igen. Har bifogat lite bilder jag hann med. Ingen annan som fotade lite?

2-4 m/s från WNW och bana 5 valdes. Ett rimligt val – det tog oss nästa exakt 1½timme, vilket var målet för beräknad banlängd. OK, för en del gick det fortare som för de 3 första som gick i mål i tät följd – Lilly, Amaranda och Follow Me. Caramba och Freja kort därefter och sen alla vi andra. Strömmen satte ganska kraftigt sydvart – flod som vi kallar det – og ställde till det lite vid märkesrundningarna. Dock har inga missöden inrapporterats.

Som ni ser från resultatlistan har vi listat 26 båtar. Tänk om vi kunde mönstra full flotta nån gång! Vilken syn och vad roligt det skulle vara! Hur som helst så finns det flera förklaringar till varför vissa inte varit med än så länge i år:

Equinox:   Hälsar från Sveriges nordligaste prick vid Töre härom dan. En bedrift att segla så långt, och hoppas Magnus hinner hem till lite höst seglingar här i klubben!

YRO:           Står säkert på grund i hamnen då grannen inte verkar intresserad av att byta plats. Blir nog mer vatten till hösten!

Wilma:       Vår ordförande har fullt upp med att spackla sin köl till någon supersnabb profil, men hinner ändå med att ta emot årets miljöpris – med tårta!

Fler har goda skäl, men vi nöjer oss med att nämna dessa 3.

Ha det så bra så ses vi förhoppningsvis igen nästa tisdag, hälsar

Lars Ole

HBS – Seglingskommitté

 

KLUBBSEGLING 6/6

Hej,

Snabb och häftig segling fick vi uppleva igår kväll. Vi var 8 båtar och fint väder, även om det blåste bra mer än vad prognosen lovat. Vinden var nord-västlig och rätt svag fram till strax innan start, ett kort ögonblick lite ostlig varefter den blev mer SSO och ökade. Tror de 2 båtar med lägst SRS och därför startade tidigast inte fick mycket glädje av sitt försprång. Lite synd, men vi får tro att det skillnaderna jämnar ut sig över säsongen.

Vi startade med halvvind, strax akter om tvärs och vi frestades att dra upp vår gula ballong. Det gick bra, men sen friskade vinden och vi for fram med kraftigt lut på båten. Lite nervösa för nerdragningen, men Christian fixade utan problam. Sen kryss ner förbi Jungnäsbådan och vidare ner mot Lerbergspricken. Det blåste ordentligt och var mycket byigt så vår rorsman (Ester!) fick ofta hojta till om för mycket lovgirighet så storsegels trimmaren (undertecknad) fick svett på pannan. Men Ester styrde jätte bra och vi hade god fart i båten.

Rundade Lerbergspricken lite bakom Amaranda och funderade på att hissa spinnakern igen. Men helt ärligt, inte så länge. I den vinden och plattläns skulle vi behövt en man till ombord, så vi fegade och slörade och tog ett par gippar upp mot Möllegrund. Amaranda kom vi inte om då hon som enda båt hissade spinnaker (4 mans besättning – starka och vältränade allihop!). Lilly kom planande förbi med gennakern satt och jag tyckte jag såg 3 skrattande ”killar”. Det är väldigt kul att få till en rejäl planing – nåt vi med tunga kölar bara kan drömma om.

Även Follow Me gick förbi oss strax innan märket. Det blev hård bidevind in mot hamnen. Vi fick skitvind från Follow Me och funderade på om vi skulle göra ett kort slag, men insåg att då skulle definitivt halka efter. Att alternativt falla av var inte att tänka på då en X-37 är snabbare än en Luffe, så vi fick finna os i vårt öde och göra så gott vi kunde. Vi kom inte förbi Follow Me, men var nog bara nån halv båtlängd bakom vid målgång. Sen var Amaranda endast nån båtlängd bakom oss i mål. Lilly var först med ett par båtlängder. En väldigt spännande avslutning där inte Caramba var långt efter heller.

Ni får ursäkta mig, men jag kan ju bara skriva om vad jag själv ser och upplever när vi är ute. Ni andra har säkert lika mycket att berätta, men det får man ofta inte höra om förrän senare, om alls. Kan ta ett exempel från förra tisdagen: En deltagande båt råkade tappa en gast överbord. En dramatisk händelse, men tror det slutade bra. Som skepparen sa så är en våt gast i vattnet otroligt tung att få in ombord igen. Och sen en hård skeppare som sen bara fullföljde seglingen med en säkert både kall och något skärrad gast. Kanske därför han igår fick segla ensam?! Nej, skämt åsido, men trevligt om ni hör av er med er egen historia så ni slipper att jag sitter och ger en kanske inte helt korrekt bild av vad som faktiskt hände.

Idag ska tandläkaren borra och i morgon får jag hjälp av Bengt med att sätta på ett nytt drev som Tobbe varit behjälplig att införskaffa från Kaj. Kul att snart kunna köra ut och in för makskin, och en förutsättning för att Karin hänger med till Gilleleje!

Ha en bra vecka så ses vi på nästa tisdag,

Lars Ole

HBS – Seglingskommitté

 

Klubbsegling 25/5

Hej!

7-0 – många valde nog att slänga sig i sin varma o mjuka soffa framför TV:n igår för att följa Tre Kronors ödesmatch. Ett klart behagligare val än att frivilligt ge sig ut för att bli både våt o kall, och med en båt helt dränkt av vatten från ovan.

Men vi blev trots allt 4 båtar: Amaranda, ChaBang, Lilly & Toss.

Det regnade stort set under hela seglingen, men inte så våldsamt. Vid starten hade vi mycket lite vind, men nog gynnades det som startade lite senare eftersom det blev lite samling kring första märket – 2:an Möllegrund. Kanske gynnades Lilly & Toss också något av att Amaranda och särskilt ChaBang siktade på Sparbössan istället. Vill uppmana alla att studera banorna ordentligt innan start!

Vinden ökade något under kryssen ner mot den röda Lerbergspricken (6:an), och fördel in under land med mer vind. Vi på Toss märkte att Lilly hade bättre fart i båten så vid Jungnäsbådan pricken valde vi att göra tvärtemot Lilly och gå ut, men ack vad vi förlorade på denna strategin. Lilly långt före och Amaranda i hälarna. Hur som helst fick vi snabbt upp spinnakern och slörade/länsade tillbaks mot Möllegrund och då med mer betryggande avstånd till Amaranda. Vi drog ner spinnakern vid märket och körde halvvind in mot mål. Amaranda behöll spinnakern uppe nästan in i mål trots den lite branta vinkeln. Ett bra val eftersom hon tog in på oss, även om hon inte hann ifatt.

Spinnakern, och diverse kläder hänger nu på tork på längevinden, och jag är på väg ner till Toss för att torka upp. Att dra ner en dyngsur spinnaker genom luckan straffar sig – allt blir blött.

Vi var 4 båtar med det gemensamt att ingen använde motor utan alla seglade både ut och in ur hamnen. Går ju bra en sån här kväll utan annan trafik i hamnen.

Hoppas på trevligare väder den 29 maj, och kanske fler segel på havet!

Ha en bra vecka hälsar,

Lars Ole

HBS – Seglingskommitté

 

KLUBBSEGLING 18/5

Hej,

Har hört från andra att 8 båtar var ute och njöt det fina vädret tisdags

kväll. Kunde tyvärr inte själv segla med, men Christian & Ester fixade det

väl så bra utan mig!

Eftersom jag inte deltog har jag inte så mycket att berätta, men har låtit

mig höra:

–          Att det förekom en del diskussioner ute på banan om vilken väg

runt vissa märken man skulle runda! Dock hände inga missöden, och inga

protester har lämnats inJ!

–          Att en och annan tyckte banan var för lång, och andra att den var

i kortaste laget. Men så olika båtar som Melges och Folkbåt blir det nog så,

tyvärr, men inget vi kan göra något åt. I sådana lägen får man alltid

kompromissa lite.

–          Att det fladdrade något konstigt från Follow Me och jag har vid

närmare kontroll förstått att det rörde sig om Gorilla tape. Vet dock ej hur

många rullar tape Jonas använde för att få ihop sitt gamla segel, men nog en

del. Follow Me blev 2:a med detta segel så huva er gubbar när hon smyckas

med det nya seglet!

Bifogar resultat listan och så hoppas jag vi ses nästa tisdag,

Lars Ole

HBS – Seglingskommittè

 

KLUBBSEGLING 11/5

Hej!

Äntligen kom vi iväg och ut på sjön på en tisdagskväll. Vår första för

säsongen. Vi blev dock endast 4 båtar, men allt verkar vara lite försenad

denna vår. Det finns fortfarande gott om båtar på land, och många har nog

väntat på lite högre temperaturer för att kunna färdigställa båtarna för

sjösättning.

Vi blev 4 båtar: Selene med Sune och sonen Anders, Cha Bang med Lars & Sven,

Lilly med Micke, Tobbe & Nicklas och Toss med Christian vid rodret, backstag

och mycket annat och mig vid skoten och på fördäck.

Vind prognosen lovade gott om vind och så blev det också. En bra vind för

Folkbåt och Luffe, men även för Melges (som dock seglar fort i alla väder).

Med nordlig vind valdes bana 3 med kryss upp till Skärsbådan där

Kustbevakningen låg och höll ett vakande öga på oss. Må tro att Olof

(Madicken) var ombord?

Strömt var det också med svårtytt då det verkade som den mest drog oss

västerut. Efterhand under seglingen mojnade vinden något och efter att ha

rundat Skärsbådan blev det undanvind ner mot Möllegrund. Att vi är lite

ringrostiga efter en lång vinter kan knappast förvåna. Själv trasslade jag

in mig i fockskoten på fördäck när jag skulle spira focken och lyckades så

småningom sätta bommen på fel sida. Rorsman löste dock problemet genom att

helt enkelt gippa båten.

Tror också att det var lite problem ombord på Lilly då det för oss verkade

som det dröjde innan genakkern var satt. Och det var kanske tur för oss för

vi hann precis i mål en 3-4 båtlängder framför Lilly. Cha Bang och Selene

seglade snart efter i mål.

En allt i allt fin premiär segling, och nu hoppas vi på fler segel på sjön

tisdag den 18 maj!

Vi önskar alla en trevlig Kristi Himmelfärds helg,

Lars Ole

HBS – Seglingskommitté

 

KLUBBSEGLING 4/5

Hej alla Tisdagsseglare!

Håller med om att prognosen inte såg så lovande ut inför gårdagens premiär

segling, men på plats kl 18:00 såg det faktiskt riktigt bra ut: Inget regn

och endast 6-7 m/s, och med rådande vindriktning stort set inga vågor.

Micke, Nicklas och Tobbe stod redo med båten Lilly vid slipen. Ester och

undertecknade var redo att tuffa ut med TOSS. Men alltså endast 2 båtar och

vi behövde vara 3 för att tävla. Visserligen var Jonas och Petter på plats

vid Follow Me och bad oss vänta nån halvtimme så dom skulle kunna hinna

masta och rigga. Men det trodde vi inte riktigt på eftersom Follow Me utöver

mast saknar storsegel (någon som har ett något så när passande storsegel på

lager, så hör av er till Jonas!!!).

Prognosen för nästa tisdag enligt SMHI säger 2 m/s från WSW, inget regn och

13 grader. Men en rätt osäker prognos så långt fram så håll koll.

Hoppas att vi blir lite fler nästa tisdag, hälsar

Lars Ole

 

 

 

Sidan uppdaterad 21-05-20