Turistinformation Höganäs

Höganäs hamn ligger i norra Öresund strax söder om Kullaberg med sin fyr som för övrigt är Sveriges högst belägna. Kullabergs siluett är det första man ser när man kommer från Kattegatt eller söderifrån via Helsingborg.
Inseglingen är enkel och väl markerad. Från angöringsbojen Öresund N, LFL 10 s (pos. 58° 11,82’N 12° 29,8’E) går en enslinje i 92,9°.

Tel.Hamnmästare / Harbour Master +4672 500 04 48.

Namnet Höganäs, en gång Höjeness, finns omnämnt redan i 1400-tals källor. Höganäs bestod från början av några små byar som så småningom växte samman till en stad. Staden är känd för sin keramiktradition som än i dag lever och blomstrar. I dag bor drygt 8700 av Kullahalvöns ca 25 000 invånare i Höganäs centralort.
När man följt enslinjen kommer man först till en ytterhamn som ger lä i de flesta vindriktningar och där man kan ta ner respektive hissa segel i lugn och ro. Därefter är det dags att runda piren och gå in i Småbåtshamnen och söka upp en ledig plats, grönmarkerad.
Hamnen har Blå Flagg.
Hamnen är välutrustad med service till såväl besättning som båt. Längst västerut finns grill och vindskyddad sittplats för att inta läckerheterna. För dem som vill ha det lite bekvämare finns det två åretruntöppna restauranger, Restaurang o Hotell Bryggan samt Restaurang Höganäs Hamnkrog, och ett gatukök.

 

 

 

För båten finns en slip för sjö- och torrsättning av motorbåtar samt en 9,5-tons hamnkran och en mindre mastkran. Hamnkranen kan lyfta segelbåtar med masten på om man behöver komma åt drev, propeller eller roder och trimplan.
Behövs hjälp med motorproblem och andra båtrelaterade problem finns två företag i hamnens närhet som kan assistera. Sydmarin resp Maximal Marin Power. Klicka här för orienteringskarta över hamnområdet.

Omedelbart syd om hamnen finns ett friluftsbad, Kvickbadet, med en barnvänlig långgrund sandstrand, samt bryggor och trädäck för solning. Från trädäcket är det normalt baddjup. Från däcket finns en rullstolsramp som leder ner i vattnet.
Ytterligare en bit ut på piren ligger ett fantastiskt kallbadhus, Kvickbadhuset.

 


 

 

 

 

 

Nu kan det vara dags att bekanta sig med Höganäs centrum och vi börjar då med att tänka på hälsan. Klicka här för att få upp en karta som visar läget för Vårdcentralen Delfinen, Folktandvården och två apotek. Ett tredje finns hos ICA, se under Livsmedel.

Livsmedel räknas ju också till hälsofrågorna och i centrum finns tre livsmedelsbutiker: ICA Kvantum, Lidl och CITY GROSS. Ett bageri, Kakboden och så naturligtvis Systembolaget. Det finns tre uttagsautomater. Allt framgår av kartan om ni klickar här.


Det finns många tillfällen till shopping i Höganäs. I centrum ligger de flesta butikerna utefter Köpmansgatan och Storgatan. Klicka här för karta. Ungefär 1 km från hamnen ligger Magasin 36 med restaurang och flera butiker. Härifrån är det  500 m till Höganäs Outlet med flera intressanta butiker, bland annat Orrefors glas. I detta område finns också Keramiskt Center med utställningar från olika keramiker samt butik. Ett besök här rekommenderas varmt.

Genom en fond, Nymbergs Fond för Höganäs Försköning, har kommunen kunnat köpa in ett femtiotal konstverk som är placerade runtom i Höganäs centralort och i samhällena runt omkring. Längst ut på piren i småbåtshamnen finns Handen av Kerstin Ahlgren och på vägen dit finns en stor samling Keramiktavlor som har skapats av allmänheten i samband med olika festligheter. Tavlorna har bränts och monterats av Klas-Göran Klaesson.

 

Sidan uppdaterad 2020-04-14